Fredrik har varit biodlare i 50 år

Fredrik Nors har bott hos Tranemobostäder i 30 år och varit biodlare i över ett halvsekel. Trots att 90-årsstrecket är passerat är Fredrik fortfarande aktiv som biodlare - men nu med en kompis som hjälper med de tung lyften.

 

- Jag flyttade hit med mina föräldrar när jag var 12 år. Vi kom från Landeryd i Småland, 1,5 mil söder om Skeppshult. Jag har varit lastbilschaufför i alla år och folk som jag mötte sa alltid "jaha, kommer du från Småland?". Jag har nog behållit min dialket trots alla år i Tranemo.

 

- Jag har bott hos Tranemobostäder i 30 år och kan inte bo bättre än jag gör. Det är ett lugnt område och en återvändsgata. På baksidan har jag ett skogsparti. Tidigare hade jag en trädgård här, men nu är jag så gammal att allt har fått åka igen.

 

- Jag började med biodling för 50 år sedan, då var vi 10-12 stycken biodlare i Tranemo, Limmared, Ambjörnarp och Uddebo. Idag är vi 70 medlemmar i Svenljunga och Tranemo biodlarförening. Vi har en bigård i Stuvered mellan Tranemo och Uddebo, där vi har 8-10 samhällen. Vi träffas minst en gång i månaden - fast nu med Coronan är allt inställt. Det är väldigt tråkigt.

 

- Det är en del tunga lyft som jag inte klarar av längre. Jag är ju 91 år. Men jag har en kompis, det är en granne som är pensionär. Han hjälper mig. Min kompis är lugn och sansad när han plockar med bina. Man får inte bonka och slå med grejerna, då retar man dem. De sticker inte gärna men kommer de in i en skjorta eller är så kan de känna sig klämda och då kan de sticka. Annars kan de springa på händerna utan att något händer.

 

- Jag och min kompis har fem kupor och fyta ginns i Tranemo. Vi har Buckfastbin i alla kupor, de är lugna bin.

 

Varför ska man ha bin?

- Bin är viktigt för all växtlighet, för pollineringen av blommor, som ska bli frukt. Humlorna är egentligen bättre än bin på pollinering. De når djupare i blommorna än vad bina gör. Men humlorna blir ju färre och färre. Pollineringen är det viktiga, men vi får också in lite honung som vi kan sälja.

 

-Vem jag är? En vanlig 90-årsgubbe